Római szonáta

„Életünket meghatározó és ütemező időtartamban: egy napban igyekeztem bemutatni Mamma Roma létezését hajnaltól napnyugtáig. A filmben szereplő rómaiakhoz több évtizedes barátság fűz. Ez az ötvennégy perces film egy rendhagyó személyes emlékekből, élményekből táplálkozó ábrázolási kísérlet arról, hogy milyen a viszonyom a várossal, főként a benne élő emberekkel. Szerény és szemérmes vallomás. Nem több. Kísérlet.”

– Gaál István

Stáblista

Római szonáta

magyar dokumentumfilm, 54 perc 1996

Alkotók:

Rendező: Gaál István

Operatőr: Sasvári Lajos

Tartalom

A Pályamunkások c. rövidfilm sikerének köszönhetően Gaál István az olaszmagyar kulturális vegyes bizottság javaslatára elnyerte az olasz filmfőiskola ösztöndíját, amely egy évre szólt, de kinti kérésre még egy évvel meghosszabbították. Rómában a Centro Sperimentalén is lediplomázott. Kollégái, osztálytársai között volt Liliana CavaniMarco BellocchioVittorio Storaro, s olyan mesterekkel találkozhatott, mint Vittorio De Sica, Federico FelliniBrunello RondiCarlo LizzaniPier Paolo Pasolini és Michelangelo Antonioni.

A Centro Sperimentale di Cinematografián a vizsgafilmjéhez kapott 300 méter negatív anyagot és két forgatási napot. Ebből forgatta le a hétperces Etude című filmjét, amelyben az egyetlen színész szereplő fütyülte Dvorák Újvilág szimfóniájának a dallamát, mert zenekarra, jogdíjra már akkor sem tellett. „A film példája lett az alacsony költségvetésű filmkészítésnek a Via Tuscolanán lévő főiskolán, Gaál neve pedig évtizedekre ismert lett olasz filmes körökben.” (Kincses Károly: Képességek, Kecskemét: Magyar Fotográfiai Múzeum, 2007)

Az olaszországi tanulmányai döntően befolyásolják pályáját. Élete végéig visszajárt Olaszországba.  1978-tól számtalan alkalommal meghívták a római filmfőiskolára tanítani.

Gaál Istvánt az olasz közönség is máig szereti: 2006. májusában Velencében vetítettek retrospektív programot munkáiból válogatva, előtte februárban a genfi CAC Voltaire filmművészeti központ mutatott be vetítéssorozatot filmjeiből. 2006 nyarán felkérték, hogy a lisszaboni operában állítsa színpadra Verdi Macbethjét. 2007 májusában Velencében tartott háromhetes intenzív rendezői kurzust. 2008 januárjában Triesztben a Közép-Európa és az Alpok-Adria térség filmművészetének seregszemléjén  fotókiállítása nyílt és retrospektív vetítéssorozat volt filmjeiből. A Radici – il cinema di Istvan Gaál (Gyökerek – Gaál István filmművészete) című kiemelt programban nagyszámú érdeklődő közönség Gaál István valamennyi játékfilmjét, legfontosabb televíziós munkáit és rövidfilmjeit, összesen 19 alkotást tekinthetett meg. 2019-ben a a 76. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Venice Classics programja keretében vetítették Gaál István Sodrásban c. filmjének felújított változatát.